Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania

 8 listopada obchodzimy Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Zastanawialiśmy się wspólnie, jak możemy przygotowywać posiłki, żeby nie tylko były zdrowe, ale także smaczne i kolorowe. Zacznijmy od warzyw, takich jak brokuły, kalafiory, marchewka, pietruszka, szparagi, fasolka. Jeśli będziemy przygotowywać je na parze nie tylko nie stracą cennych witamin, ale ich smak będzie bardziej wyrazisty. Oczywiście smak możemy czymś poprawić 😉. Nie przesadzajmy jednak z solą - możemy śmiało zastąpić sól rozmaitymi przyprawami. Proponujemy jeszcze zastąpić smażenie duszeniem lub pieczeniem - ryby i mięso przygotowane w ten sposób na pewno będą Wam smakować 😊

A oto kilka naszych propozycji i przepisów. 


Na początek MAKARON Z BROKUŁAMI

Brokuły (różyczki) gotujemy na parze. Jednocześnie gotujemy nasz ulubiony makaron. My polecamy świderki. Odcedzamy makaron, dodajemy brokuły. Doprawiamy pieprzem i posypujemy tartym parmezanem. Jeśli macie więcej czasu, możecie przygotować sos beszamelowy i polać nasze danie niewielką ilością. 



Teraz czas na PIZZĘ 😊 

Żeby była zdrowa, wybierzcie zdrowe dodatki: naturalny sos pomidorowy, pieczarki, paprykę, trochę cebulki, oliwki, rukolę i dobrą wędlinę. Nie przesadzajcie z serem, a ketchup zastąpcie sosem czosnkowym zrobionym z jogurtu naturalnego.


RYŻ Z JABŁKAMI

Na początek przesmażamy pokrojone jabłka. Wybieramy słodkie, żeby nie trzeba było dosładzać, ewentualnie możemy dodać trochę miodu. Gotujemy ryż, wykładamy na talerz i dodajemy marmoladę jabłkową. Całość możemy posypać cynamonem lub białym serem.







Komentarze

Popularne posty z tego bloga

O zawodach