WIOSNA W DOMU, czyli samodzielnie wyhoduj kiełki
Kiełki to pyszne i zdrowe pożywienie, które
świetnie wygląda na każdej kanapce. Zapraszam Was do zrobienia własnych kiełków
w domu😉 Jeśli nie macie ochoty, aby je zjeść, możecie wyhodować zielone
roślinki na ozdobę 😉 Taka soczysta zieleń pięknie i wiosennie wygląda w
każdym domu.
Potrzebne będą:
wybrane strączki (np. soczewica, fasola
mung), duży słoik, gaza, gumka lub sznurek.
Wykonanie:
KROK 1: Do słoika wsyp około 1-2 łyżki
strączków. W moim słoiku jest zielona soczewica
KROK 2: Zalej strączki wodą i pozostaw na ok
10-12 godzin, najlepiej na całą noc.
KROK 3: Wylej wodę. Słoik przykryj gazą,
zabezpiecz gumką lub sznurkiem. Słoik postaw w miejscu, gdzie jest półcień.
KROK 4: Rano i wieczorem podlewaj kiełki wodą w
temperaturze pokojowej, ale zaraz wylewaj wodę przez gazę. Rób to delikatnie, aby nie uszkodzić roślinki. Jeśli nie wylejesz całej
wody, roślina zgnije, a kiełki nie wyrosną.
KROK 5 i 6: Po około 2-3 dniach roślina wykiełkuje.
Po około 5-7 dniach kiełki są gotowe do zjedzenia 😉
Jeśli hodujesz kiełki na ozdobę,
podlewaj je rano i wieczorem, aż urosną i będą chciały „wyjść” ze słoika, wtedy
ściągnij gazę ;-)
Komentarze
Prześlij komentarz