WIOSNA W DOMU, czyli samodzielnie wyhoduj kiełki

Kiełki to pyszne i zdrowe pożywienie, które świetnie wygląda na każdej kanapce. Zapraszam Was do zrobienia własnych kiełków w domu😉 Jeśli nie macie ochoty, aby je zjeść, możecie wyhodować zielone roślinki na ozdobę 😉 Taka soczysta zieleń pięknie i wiosennie wygląda w każdym domu.

Potrzebne będą:
wybrane strączki (np. soczewica, fasola mung), duży słoik, gaza, gumka lub sznurek.


Wykonanie:

KROK 1: Do słoika wsyp około 1-2 łyżki strączków. W moim słoiku jest zielona soczewica 



KROK 2: Zalej strączki wodą i pozostaw na ok 10-12 godzin, najlepiej na całą noc. 



KROK 3: Wylej wodę. Słoik przykryj gazą, zabezpiecz gumką lub sznurkiem. Słoik postaw w miejscu, gdzie jest półcień. 



KROK 4: Rano i wieczorem podlewaj kiełki wodą w temperaturze pokojowej, ale zaraz wylewaj wodę przez gazę. Rób to delikatnie, aby nie uszkodzić roślinki. Jeśli nie wylejesz całej wody, roślina zgnije, a kiełki nie wyrosną.


KROK 5 i 6: Po około 2-3 dniach roślina wykiełkuje. Po około 5-7 dniach kiełki są gotowe do zjedzenia 😉 

 

Jeśli hodujesz kiełki na ozdobę, podlewaj je rano i wieczorem, aż urosną i będą chciały „wyjść” ze słoika, wtedy ściągnij gazę ;-)




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kwiatek na widelcu