Pisanki, kraszanki - trochę o zwyczajach
Ażurowa,
ażurki - są wykonywane z wydmuszek jaj kurzych, kaczych, gęsich i strusich.
Technika polega na nawiercaniu w skorupce otworów przy pomocy wiertarki i malutkiego wiertła, frezarki. Wydmuszka z nawierconymi wzorami jest
malowana najczęściej farbą akrylową.
Drapanki powstają
przez drapanie ostrym narzędziem zewnętrznej barwionej powłoki jajka, technika
spotykana głównie w Polsce i Austrii.
Kraszanki (zwane
też malowankami lub byczkami) powstają przez gotowanie jajka w
wywarze barwnym, dawniej uzyskiwanym wyłącznie ze składników naturalnych.
Oklejanki (naklejanki)
są przyozdobione sitowiem, płatkami bzu, skrawkami kolorowego, błyszczącego
papieru, tkaniny, również nicią lub włóczką wełnianą itp.
Nalepianki –
popularne zwłaszcza w dawnym województwie krakowskim i w okolicach Łowicza.
Powstaje przez ozdabianie skorupki jajka różnobarwnymi wycinankami z papieru.
Komentarze
Prześlij komentarz